Bereid je voor op de bevruchting

Een zwangerschap begint al vóór de bevruchting

Elisabeth van den Berkmortel en Daniëlle Willems.

in het kort

In een wereld waarin vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte steeds meer gemedicaliseerd worden, gaat Jeroen Morssink op zoek naar mensen die deze wonderlijke processen weer zo veel mogelijk op een natuurlijke manier willen laten gebeuren. Kindvriendelijk, vrouwvriendelijk, mensvriendelijk.

Jeroen spreekt in Utrecht met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel. In dit gesprek gaat het over wat je als als vrouw en als man zelf kunt doen vóór het moment van bevruchting. Hoe kun je de kans op een gezonde en natuurlijke bevruchting zo groot mogelijk maken? Dat begint al drie maanden voor de bevruchting, en eigenlijk al een jaar…

Daniëlle & Elisabeth: Een zwangerschap begint al vóór de bevruchting

Een zwangerschap begint al vóór de bevruchting

Gezonde voeding

Jeroen: Op jullie site staat een leuke zin en die heeft er mee te maken dat het zwanger worden eigenlijk al drie maanden voor de bevruchting begint. Wat bedoelen jullie daarmee?

Daniëlle: De eitjes van een vrouw krijgt ze al bij haar geboorte mee. Het is een schatkist vol… Een jaar voor een vrouw zwanger wordt gaat het eitje eigenlijk al een ontwikkeling in en de laatste drie maanden voor het eitje springt wordt die ontwikkeling versneld.

Elisabeth: Het is duidelijk dat de bouwstenen die je in die drie maanden tot je neemt, dus op je voeding letten, geen alcohol, misschien zelfs een detox doen, van enorme waarde is voor de kwaliteit van je eicel. Bloed doet er ook 120 dagen over om zichzelf helemaal te vernieuwen. We denken vaak dat ons lijf statisch is, maar we zijn continu in beweging.

Daniëlle: En los van de eicel-kwaliteit, kun je ook de bedding in je baarmoeder in die drie maanden heel sterk veranderen. Dat betekent dat als het eitje van een verbeterde kwaliteit is en het in een bedding komt van een verbeterde kwaliteit, dat de kans op bevruchting groter is.

Jeroen: Voor de mensen die niet naar jullie toe kunnen komen: Wat zijn algemene dingen waar mannen en vrouwen mee aan de slag kunnen gaan om de kans op een natuurlijke bevruchting te vergroten?

Daniëlle: Eerst natuurlijk gewoon een gezonde voeding.

Elisabeth: Ik wil echt dat ze 500 gram groenten en fruit per dag gaan eten.

Daniëlle: En water en kruidenthee drinken in plaats van suikerhoudende drankjes. En daarnaast: ben je iemand die overactief is, heel veel sport, ga dan iets doen waardoor je tot rust komt. Yin Yoga, in het bos wandelen of schilderen, het maakt niet uit, als het maar iets is waarin je helemaal tot rust kan komen. Ben je iemand die niet van zijn stoel afkomt, ga dan bewegen. Het zijn heel simpele richtlijnen, maar beweging is niet altijd goed voor iemand die al heel veel sport…

Elisabeth: Als iemand zegt, ik doe aan bootcamp, dan denk ik hm, ik weet het niet. Want je gaat in je reserves. Maar het is lastig om dingen in het algemeen te zeggen, los van no-brainers als niet roken en geen alcohol. Maar het kan soms een aanrader zijn om te zeggen: Ik ga tien dagen een detox doen. Even op de reset knop drukken. Ik hou ook af en toe een grote schoonmaak in mijn huis. En mijn auto gaat ook één maal in de zoveel tijd naar de garage, waarom zou dat met mijn lijf anders zijn?

Daniëlle: En een volwáárdige voeding. Niet van die reepjes met allerlei ingrediënten erin en pakjes, maar volwaardige, liefst biologische voeding.

Daniëlle Willems

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Elisabeth heeft een praktijk in Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd als acupuncturist, orthomoleculair therapeut, yoga docent & Mercier therapeut. Ook heeft ze 2 jaar verloskunde gestudeerd. De verbindende factor in al haar vervolgstudies is de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskracht.nl

Lees meer over Elisabeth

Een jaar voor een vrouw zwanger wordt gaat het eitje eigenlijk al een ontwikkeling in en de laatste drie maanden voor het eitje springt wordt die ontwikkeling versneld.

Vruchtbaarheid bij mannen

Jeroen: Laten we het even over mannen hebben. Want ik heb het idee dat het probleem van onvruchtbaarheid vaak eerst bij de vrouw wordt neergelegd en dat de man een beetje buiten schot blijft. Wat kunnen mannen doen? Want de spermakwaliteit schijnt echt hard achteruit te gaan.

Elisabeth: De afgelopen 35 jaar is de spermakwaliteit van mannen gehalveerd. Ik schrik daarvan. Er klopt iets niet. En wat nu goede kwaliteit is zou 35 jaar geleden niet goed genoeg zijn. Wat kun je doen? Weer een no-brainer: Haal die mobiel uit je broekzak! Dat is een klein dingetje en je weet niet wat die straling doet. Maar ook puur de verhitting in dat gebied is ook niet goed, dus ook geen laptop op schoot.

Jeroen: Dat is geen fabeltje, want dat hoor je wel eens...?

Daniëlle: Dat is echt geen fabeltje, de balzak hangt niet voor niets buiten het lichaam. Dat is omdat het sperma koel moet blijven. Anders hadden ze gewoon in het lichaam gezeten. Maar het is een kostbaar goedje, dat koel bewaard moet blijven.

Daniëlle: De ballen moeten vrij hangen. Dat is niet voor niets. Een onderbroek die strak zit is niet goed.

Elisabeth: Mannen hebben nog wel eens zoiets van: ‘Het maakt toch niet uit of ik nu wel of geen alcohol drink of wat ik eet, jij moet er maar voor zorgen. Het enige wat mijn dingetje hoeft te doen is te zwemmen en als dat gebeurt dan is het verder goed.’ Maar ze kunnen soms een zink-supplement nodig hebben of een goede multi-vitamine, maar dan niet van een of andere goedkope winkelketen maar een multi die goed opneembaar is. Soms is Omega-3 nodig. En ik heb zelfs visualisaties voor mannen ingesproken om hun spermakwaliteit te verbeteren – niet iedere man vindt het leuk om daarnaar te luisteren, haha…

De ballen moeten vrij hangen. Dat is niet voor niets. Een onderbroek die strak zit is niet goed.

Plastic en alcohol

Daniëlle: Wat ook heel belangrijk is, is het contact vermijden met plastic. We leven in een plastic-maatschappij en plastic zit vol hormoon verstorende stoffen. Dat is voor de zaadkwaliteit niet goed. Dus niet drinken uit plastic flesjes en geen koffie uit plastic bekertjes.

Jeroen: Plastic imiteert ook oestrogeen, heb ik begrepen...

Daniëlle: Ja, en er is ook een onderzoek in Londen gedaan waaruit bleek dat het vele gebruik van petflessen, slecht was voor de zaadkwaliteit van mannen. Dus geen plastic, geen verwarming van de ballen, als je thuis komt onderbroek uit en joggingbroek aan, dat zijn heel simpele oplossingen waarmee je echt de zaadkwaliteit kan verbeteren.

Jeroen: Maar zeker als je kijkt naar jongens van een jaar of 20, daar is de voedselkwaliteit vaak erg laag en het alcoholgebruik erg hoog...

Elisabeth: Ik ga niet zeggen dat je niet mag drinken, maar zet naast elk glas alcohol minimaal een glas water.

Jeroen: Is het de laatste drie maanden misschien toch niet beter om helemaal geen alcohol te drinken?

Elisabeth: Op het moment dat je beter in balans bent, kun je het ook beter handelen als je wel een keer alcohol drinkt. Als je het doet, moet je er ook van genieten. Mensen, ook onze cliënten, zijn soms heel streng voor zichzelf. Ze hebben het idee dat het aan hén ligt en ze vinden dat ze alle hokjes moeten aanvinken. Als ik dit doe en zus doe, dan doe ik het goed en anders faal ik.

Daniëlle: Soms is het voor een cliënt niet persé beter om de alcohol helemaal te laten staan. Liever een beetje meer ontspannen levenshouding met af en toe een glaasje wijn of bier dan dat mensen heel hard voor zichzelf zijn en daardoor heel veel stress ervaren. Dat laatste levert meer problemen op.

Liever een beetje meer ontspannen levenshouding met af en toe een glaasje wijn of bier dan dat mensen heel hard voor zichzelf zijn en daardoor heel veel stress ervaren.

Balans

Elisabeth: Niet iedereen hoeft koffie te laten staan. Daniëlle heeft daar een heel mooie blog over geschreven. Chinees gezien oordelen we niet over een voedingsmiddel, van dit is goed of slecht. Als we het daar over hebben vraag ik aan mijn cliënten wel eens: Wat vind je van de verwarming, is die goed of fout? En dan kijken ze me aan en dan zeggen ze, eh, tja die is wel goed. En dan zeg ik: ’s Winters zet ik hem aan maar zomers zet ik hem toch echt uit… Ik kijk er functioneel naar: wanneer zet ik iets in? Je kan het over alcohol hebben of over melk, maar als je het neemt, realiseer je dan wat de consequenties zijn. Uiteindelijk heeft alles effect. Het betekent niet dat je na één glas melk niet zwanger kunt worden, dat is natuurlijk onzin. Maar om continu iets te blijven nemen wat je lijf niet trekt… Iets als melk, daar kunnen sommigen misschien goed tegen, maar veel anderen niet. Westers gezien is melk altijd gezond genoemd. Maar ikzelf vind melk eigenlijk voor koeienkinderen. Een koe heeft vijf magen en wij maar één.

Daniëlle: En melk verstoort de calcium-fosfor verhouding in het lichaam. Maar de één kan daar beter mee omgaan dan de ander. En wij kunnen dat zien op basis van een tongbeeld, de polsdiagnose, hoe de persoon zich manifesteert. En dan is het soms ook heel simpel: Laat het eens twee weken staan en kijk eens hoe je je daarbij voelt. En soms voelen vrouwen het dan zelf. Dan zeggen ze, ik dronk daarna weer een glas melk en ik voelde me helemaal niet goed. Dan heb je eigenlijk het antwoord.

Bekijk hier alle artikelen van Daniëlle en Elisabeth

Vitamine D en omega 3

Elisabeth en Daniëlle

Intuïtie, Yin en Yang

Elisabeth en Daniëlle

Inleiding en keizersnee

Elisabeth en Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant