Vrije geboorte

Auteur: Anna Myrte Korteweg

In verwachting van haar derde kind gaat Anna Myrte Korteweg op zoek naar de meest positieve manier om te bevallen. In Vrije Geboorte beschrijft ze de kennis en de inspiratie die ze onderweg opdoet.
Naast aansprekende persoonlijke ervaringen, krijg je in dit boek veel waardevolle praktische aanwijzingen. Dit maakt Vrije Geboorte tot een boek dat je makkelijk leest en blijft lezen en waar je voor je zwangerschap en bevalling veel plezier van kan hebben.

Wat Anna Myrte onder ‘vrije geboorte’ verstaat, vat ze in het boek al snel samen: een bevalling waarbij je je eigen keuzes maakt en vertrouwt op het geboorteproces. Autonomie is dus belangrijk: ‘De patiënt gaat haar eigen weg naar gezondheid en wordt hierin ondersteund door zorgprofessionals uit allerlei disciplines die om haar heen staan’. En de belofte die deze aanpak in zich heeft, wordt ook al snel duidelijk: ‘Als je deze periode met bewustzijn doorleeft, dan kun je daar op verschillende manieren de vruchten van plukken. Je relatie verdiept zich, je komt in je kracht te staan, je komt dichter bij jezelf, en je verbindt je met hart en ziel met je kind.’

Op de achterflap lezen we: Korteweg vertelt over hoe je de optimale omstandigheden creëert om de bevalhormonen te laten stromen, over het belang van eigen regie en de zin en onzin van veel protocollen. Ook praktische aspecten zoals bevalhoudingen, goede voeding, het omgaan met pijn en de rol van de partner komen aan bod. Daarnaast beschrijft zij hoe mindfullness kan helpen tijdens (de voorbereiding op) de bevalling en bevat dit boek veel ervaringsverhalen van moeders en zorgverleners.

Onnodig, onnodig, onnodig

Meteen in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk waarom dit boek – maar ook deze site en allerlei internetfora over zwangerschap en bevalling zo ongelooflijk belangrijk zijn. Anna Myrte beschrijft haar tweede bevalling, die onnodig in het ziekenhuis plaats vond, onnodig werd ingeleid, daardoor onnodig in een weeënstorm uitmondde en dat alles onnodig in een fel verlichte ruimte. En ja, het van tevoren goed doordachte behandelplan werd onnodig volkomen genegeerd.  De twee jonge ouders proberen er het beste van te maken, op een bewonderenswaardig positieve manier, maar Anna Myrthe besluit dat het de volgende keer echt anders moet. Op háár manier. En zo begon ze te schrijven aan ‘Vrije Geboorte’. Gelukkig maar, want de volkomen onnodige angst die er rond deze bevalling door de verloskundige en anderen gezaaid werd, is niet meer van deze tijd. Dus, na zes keer het woordje ‘onnodig’ te hebben gebruikt, begrijp je dat dit boek je ideeën geeft voor een betere en leukere bevalling.  Het stopwoordje wat Anna Myrte zelf in dit verband overigens gebruikt is ‘moeten’ en ‘voor de zekerheid’.  Bij alles wat er ‘voor de zekerheid’, dus uit angst gedaan wordt, raak je weer wat verder verdwaald van een natuurlijke bevalling.

Angst- en pijncultuur werkt averechts

In haar zoektocht stuit Anna Myrte eerst op de angst- en pijncultuur die rond het bevallen is ontstaan. Ze ontdekt dat het helemaal niet nodig is dat de bevalling uiterlijk 24 uur na het breken van de vliezen moet plaats vinden en dat de angst daarvoor haar in een vicieuze cirkel deed belanden van spanning en vermoeidheid. Dat daardoor de bevalling juist meer werd uitgesteld en gemedicaliseerd en dat alles in onwrikbare protocollen werd geperst. Zoals ze het zelf verwoordt: ‘Door één stap van mezelf vandaan te zetten, volgde er vele stappen. De balans was zoek.’ En: ‘De kans op een 100% natuurlijke bevalling neemt enorm af door naar het ziekenhuis te gaan. Een barende vrouw heeft stilte nodig, privacy en een spaarzaam verlichte omgeving. Ze moet zich op haar gemak voelen, vergezeld door mensen met wie zij zich vertrouwd voelt. En ze moet zeker niet het gevoel hebben geobserveerd te worden. De condities in het ziekenhuis zijn hier vaak het tegenovergestelde van.’

Boek Vrije Geboorte

Titel: Vrije Geboorte
Auteur: Anna Myrte Korteweg
Pagina’s: 240
ISBN:978-94-927830-2-8
Uitgeverij: Uitgeverij Lente

Bestel het boek hier rechtstreeks via de uitgever

‘De kans op een 100% natuurlijke bevalling neemt enorm af door naar het ziekenhuis te gaan. Een barende vrouw heeft stilte nodig, privacy en een spaarzaam verlichte omgeving. Ze moet zich op haar gemak voelen, vergezeld door mensen met wie zij zich vertrouwd voelt. En ze moet zeker niet het gevoel hebben geobserveerd te worden. De condities in het ziekenhuis zijn hier vaak het tegenovergestelde van.’

‘Een beetje extra stimuleren’

Ze vertelt hoe misleidend er in het ziekenhuis gepraat wordt over oxytocine, alsof het hetzelfde is als het lichaamseigen oxytocine en het alleen om een ‘beetje extra stimuleren’ zou gaan. Over de mogelijke nadelen (kans op depressies, angststoornissen en huilbaby’s) wordt je niks verteld.

In haar zoektocht naar een meer natuurlijke manier van bevallen, stuit Anna Myrte op inspirerende bevallingsfilmpjes, boeken, bewuste vroedvrouwen en doula’s. Met al die informatie, komt ze er achter dat de zoektocht in de buitenwereld ook betekent dat ze een zoektocht in zichzelf moet aangaan: Wat wil ik zelf eigenlijk?

Moet een bevalling pijnlijk zijn?

Een hoofdstuk wordt gewijd aan de zichzelf versterkende cirkel van angst –> spanning –> pijn –> meer angst etc. waar je in kan komen te zitten. Vandaaruit ontdekt Anna Myrte de mensen die zeggen dat bevallen helemaal geen pijn hoeft te doen. Ze haalt een aantal moeders aan die vertellen hoe ze tijdens de bevalling voor de keus stonden zich te verzetten tegen de pijn waardoor die juist erger werd, óf er in mee te gaan. Als dat laatste lukte ontstond er een afgesloten roes waarin pijn naar de achtergrond zakte.

Durf jezelf vragen te stellen

Een ander mooi facet van een ‘vrije geboorte’ is dat je vraagtekens leert zetten bij standaardprotocollen waarmee je als zwangere wordt geconfronteerd als je met de medische zorg in aanraking komt. Durf jezelf en anderen vragen te stellen, zoals:

  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept; is het inderdaad noodzakelijk om naar het ziekenhuis te gaan?
  • Kan ik thuis bevallen als ik de vorige keer veel bloedverlies heb gehad?
  • Wat zijn de risico’s als ik mij na 42 weken niet laat inleiden?
  • Hoe snel na de bevalling moet de placenta naar buiten komen?
  • Wat zijn de bijwerkingen van het ingeleid worden met een oxytocine-injectie?

"Een ander mooi facet van een ‘vrije geboorte’ is dat je vraagtekens leert zetten bij standaardprotocollen waarmee je als zwangere wordt geconfronteerd als je met de medische zorg in aanraking komt."

Belangrijke voedingstips

Er is als extraatje een waardevolle bijdrage in het boek van voedingskundige Nienke Gottenbos over waar je met je voeding op moet letten tijdens de zwangerschap. Dat Nienke daarbij de indruk wekt dat het eten van vis en vlees toch echt wel het beste is tijdens de zwangerschap, is haar vergeven 😉 . Elders op de site zullen we als tegenwicht wat specifieke info geven voor a.s. vegan-moeders.

 

Waardevol is, naast al het ander, ook de bijdrage over de ziekenhuisbevalling en hoe je je daar op kunt voorbereiden, met natuurlijk als centrale vraag: hoe behoud je de regie over alles. Maar zoals gezegd, er is in dit boek veel meer waardevols te lezen. Wil je graag zo natuurlijk mogelijk bevallen en ben je daar onzeker over, dan is dit boek aan te raden als een echte peptalk. Het zal je zeker vertrouwen geven in jouw mogelijkheden om er als vrouw zoveel mogelijk op eigen kracht voor te gaan.

Als ik dan toch met een minpuntje mag afsluiten: Als je het boek iets te vaak openslaat, begint het al snel uit elkaar te vallen. Dat is jammer, want een waardevol boek verdient een mooie en stevige uitvoering.

 

Jeroen Morssink

Andere interessante boeken

Het Nieuwe Zwanger Worden

Bewust, natuurlijk en gezond, van je vruchtbaarheid tot na de geboorte